Artikler

Søk

0 Resultat

Noen ord om våre grunnleggende sikkerhetskurs fra en instruktør

Vi har fått gleden av å prate med instruktør Peter Gidske Mol på RelyOn Nutecs treningssenter i Bergen. Senteret i Bergen ligger vakkert til ytterst i Gravdal ved foten av Lyderhornfjellet, med utsikt og tilgang til byfjorden.

Bla nedover for å lese mer

6. juli 2021

Hvor lenge har du vært instruktør hos RelyOn Nutec, og hvordan endet du opp her?

Jeg har jobbet her i to år, siden jeg startet i 2019.

Min bakgrunn og utdannelse er skipselektriker. Etter endt utdannelse jobbet jeg i en lengre periode i forsvaret og de siste tre årene seilte jeg med fregatt. Grunnen til at jeg forlot forsvaret var at jeg ønsket litt mer stabilitet og forutsigbarhet. Min forrige jobb involverte 300 reisedøgn og de få periodene jeg var hjemme gikk ofte med til kursing.

I Forsvaret jobbet jeg 18 måneder som røykdykkerinstruktør, 2,5 år som våpen-tekniker og 18 måneder som brann og havariinstruktør. Min bakgrunn er med andre i ord innenfor flere høyrisiko områder, og jeg har personlig erfaring med de potensielle konsekvensene av slikt arbeid.

Hva er det du liker best med jobben din?

Det beste med jobben er jo å se utviklingen til folk som deltar på kurset. Det kommer kanskje inn en uslepen diamant som drar herfra som en kompetent, skinnende sten.

Å jobbe som branninstruktør er jo i tillegg utrolig kult! Man pusher sine egne grenser for hva man tror man tåler hele tiden. Og for ordens skyld – jeg mener da egne toleransegrenser. Alt som foregår i opplæringen er selvfølgelig langt innenfor sikkerhetsgrensene.

I tillegg så får jeg masse ny teknisk kunnskap hele tiden. Det gir stor mestringsfølelse og mye glede.

Hva er et grunnleggende sikkerhetskurs?

Et grunnleggende sikkerhetskurs er utviklet for at man skal kunne forstå hvordan man skal handle i forhold en nødsituasjon. Man gjennomgår de potensielt kritiske punktene og forbereder seg på hva man kan gjøre dersom ulykken skulle være ute. Det er noen vesentlige forskjeller på grunnleggende sikkerhetskurs i forskjellige bransjer, og disse bør man ta hensyn til og sørge for at man er booket inn på riktig kurs – det er for eksempel forskjell på olje og gassbransjen og maritime kurs.

Stemmer det at man trenger helsesjekk før man deltar på et grunnleggende sikkerhetskurs?

Man trenger ikke en helseattest for å kunne delta på selve GSK eller GSK repetisjonskursene, men det er derimot et krav at man trenger helseattest for å kunne dra offshore. Så da kan man i teorien gjennomføre helsesjekk både før eller etter sikkerhetskurset.

Hva er viktig å forberede seg på i forkant av et kurs?

Det er viktig å begynne med å lese kursinnkallingen nøye. Der står det mye viktig praktisk informasjon som man trenger for å kunne delta. Alt fra oppmøtested til hva man skal gjøre i forkant av opplæringen.

Det er også en fordel å være glad i vann men det er ikke en betingelse. Man skal for eksempel gjennom en helikopter evakuering og det kan føles uvant om man ikke er vant til å oppholde seg i vann.

Kan du beskrive noen av de fysiske øvelsene man må igjennom?

1. Man må gjennom brannslukking også med håndslukkere

2. Evakuering fra et røykfylt område

3. Redningsstrømpe – hvor man hopper gjennom en slags tunell av netting

4. En annen øvelse involverer at man skal ut i vannet og snu flåte – og deretter borde en redningsflåte

5. I helikoptervelt og evakuering har man på seg en pustelunge og sitter i en slags helikopterkropp, som blir senket og snudd opp ned i vannet. Øvelsen går ut på å komme seg trygt ut og opp til overflaten.

Jeg har hørt at helikopterevakueringen kan være litt skummelt for noen.

Det kan føles skummelt for noen fordi det er unaturlig å være opp-ned i vann og puste gjennom en slange. De aller fleste klarer det, til og med om man mot formodning skulle få panikk. Dette er i utgangspunkt en meget enkel øvelse, det som gjør det skummelt for noen er kanskje det at det er en helt uvant opplevelse.

Får man hjelp av instruktøren dersom man er bekymret for om man klarer å gjennomføre?

Ja, instruktører er der også for å lose folk gjennom kurset. Får man panikk så blir man tatt ut. Man har alltid vanntilvenning først. Vi anbefaler folk som er uvant med vann å prøve å puste gjennom en snorkel på forhånd. Dette kan gjøre at man blir mer komfortabel med opplevelsen og at det blir enklere å gjennomføre. Våre instruktører er veldig erfarne og har hjulpet tusenvis av deltakere gjennom kurset. De er gode på å komme med tips og triks som gjør at man klarer seg fint.

Hva er det som skiller RelyOn Nutec fra andre leverandører av sikkerhetstjenester?

Det jeg føler at skiller oss aller mest fra andre aktører i bransjen er yrkesstoltheten. Vi gjør vårt aller beste for å levere realistisk trening som gjenskaper potensielle virkelige scenario, og som gjør at deltakerne virkelig har fått øve seg. Vi ‘tikker’ ikke bare boksen for oppmøtekrav men gjør vårt beste for å uteksaminere personer med virkeligshetsnær opplæring i verktøykassen. Det er mange eksempler på kurs der ute som ikke nødvendigvis gjør en i stand til å takle en ekte krisesituasjon.

Instruktørene på senterne våre er dyktige folk som virkelig vet hva de driver med. Mange har både teknisk og pedagogisk bakgrunn. Flere jobber i tillegg med beredskap ved siden av arbeidet som instruktør – alt fra brannvesen til frivillig beredskap for olje og gasselskaper på norsk sokkel. De har både sett og opplevd det meste og er gode på å videreformidle hva som er viktig!

Har du en liten solskinnshistorie å dele med oss?

Faktisk så hadde vi en liten episode på senteret i dag. Jeg hadde en deltaker som fikk panikk ved første gjennomgang. Hun klarte å gjennomføre første runde men fikk ikke til å gjennomføre andre. Hun fikk veldig god oppfølging av instruktør Kent og mestret deretter å gjennomføre resten av kurset. Oppturen etter å ha gjennomført noe som hun trodde hun ikke fikk til var deretter stor og hun bestod kurset med glans.

Hva skal du bruke sommeren til?

Jeg skal jobbe hele sommeren, både her på senteret og i Askøy Brann og Redning. Så venter en liten Norgesferie med fjelltur og hele pakken i august. Til høsten satser vi på at samfunnet har kommet godt i gang med gjenåpning og jeg gleder meg til å ønske nye deltakere velkommen på kurs

Les neste